Onko käsitöillä tienaaminen pelkkää haihattelua, vai voiko sillä oikeasti tienata? Olen välillä suunnitellut jonkun näköistä yritystoimintaa, ja nyt taas nämä asiat pyörii mielessä. Koulutukseltani olen talonrakentaja. Alassa ei sinänsä mitään vikaa ole, käsityöt ja yrittäjyys vaan kiehtoo.
Miten niillä kädentaidoilla sitten voisi tienata? Ekana tulee tietysti mieleen tehdä omia töitä myyntiin. Tätä olen joskus suunnitellutkin ja tilauksesta olen tuotteita tehnytkin. Toiminta on kuitenkin niin pientä ja satunnaista, ettei se vielä mitään yritystoimintaa ole ollut, eihän minulla ole edes toiminimeä. Toisaalta on saanut jo tässä pienimuotoisessa toiminnassa saanut nähdä alan mahdottomuuden. Materiaalit maksaa, työaikaa kuluu useita tunteja, vaikka olisi nopeakin tekemään ja asiakas ei kuitenkaan haluaisi maksaa edes samaa hintaa kun halpiskaupan liukuhihnamatosta. Poikkeuksia tietysti on, mutta pääasiassa näin. Ja jos taas poljet maahan sen oman työn hinnan asiakkaita saadaksesi, poljet samalla kädentaitojen arvostusta entisestään, etkä tienaa itse mitään. Sen verran täytyy arvostaa omaa työtään, ettei niitä ilmatteeksi tehtaile (lahjat ym. ovat erikseen). Tuotteen täytyisi olla joku edullisesta materiaalista pienellä työmäärällä valmistettu uniikki juttu, jolle on kysyntää.
Kuva täältä: https://www.etsy.com/listing/219916023/open-sign-closed-sign-two-sided-boutique |
Voisikos sitten myydä muuta kuin valmiita tuotteita? Tällä kertaa itselläni pyörii mielessä käsityötarvikkeiden jälleenmyynti. Ensin täytyisi varmaan perustaa toiminimi ja alkaa selvitellä tukkupaikkoja, josta sitä myytävää saisi tilattua. Ja tietysti rajata, että mitä tarviketta myy. Lankoja ja kutimia? Vai kaikkea nappia ja nippeliä maan ja taivaan väliltä? Mihin hintaan sitä tavaraa tukuista saa ja kuinka paljon katetta niihin täytyy pistää että pulju pysyy pystyssä ja itsellekin jää jotain elämiseen? Tukkuhintoja ei varmaankaan saa tietää ennenkuin on se toiminimi ja pääsee tukkukauppiaiden juttusille. Tässäkin täytyy ottaa se askel tuntemattomaan. Mutta sitähän se yrittäminen taitaa olla, pitää uskaltaa ottaa se askel.
Näiden edellisten rinnalla voisi myydä myös omia ohjeitaan. Netissähän on ainakin Ravelry, jossa kaupataan yksityisten ihmisten ohjeita, yrityksienkin? En ole tarkemmin tähän saittiin perehtynyt, mutta voisiko tällaisia ohjeita myydä ihan paperisinia eteenpäin? Voiko ihan itseoppinut ideoita pursuva "maallikko" myydä sellaisia, vai pitääkö olla joku taideteollisuusartesaani, jotta on oikeus tehdä ohjeita? Itse en kyllä tähän usko. Jos asetat sen esteeksi tekemisillesi ettet ole käynyt siihen koulua, niin silloinhan se on este etkä voi koskaan tehdä mitään, ennenkuin olet koulun käynyt. Tämä ei tietenkään tarkoita, että ajattelisin näin joka alasta, en ole mikään valelääkärien kannattaja :D Mutta kädentaidoista puhuttaessa tekemään mielestäni oppii tekemällä, ei lukemalla. Muistan kuinka raksakoulussa meille painotettiin, että vain tekemällä oppii, tämän koulun jälkeen se oppiminen vasta alkaa.
Mitäpäs jos järjestyisi joku tila ja alkaisi pitää jotain käsityökurssia? Tämä ajatus tuntuisi myös kivalta. Erityisesti olisi kiva vetää jotain lasten käsityöryhmää, jossa tutustuttaisiin erilaisiin menetelmiin ja materiaaleihin. Tässä kohtaa herää kysymys, onko tämä sitten laillista, jos ei ole koulutusta. Ja toisaalta minkä koulutuksen tähän tarvitsisi? Jos jollakulla on tästä jotain tietoa tai kokemusta, kuulisin niistä mielelläni! :) Tietysti sen kurssin sisällön täytyisi olla sellainen, että on itse varma ja osaa asiasta opettaa ja neuvoa. Ei voi rahastaa mistään tyyliin: "tulkaa niin kokeillaan miten nuo kangaspuut toimii). Voisiko olla ideaa myös järjestää jotain ns. käsityöiltoja Marttakerho -tyyliin, jossa kaikki voisivat tehdä omia töitään? Tässä kohtaa täytyisi miettiä, mistä sen tulon saisi. Olisiko tarjolla ostaa niitä materiaaleja samalla, vai olisiko nämä illat niin sanotusti markkinointiin käytettyä aikaa?
Kuva täältä: http://www.giftsfromhandpicked.co.uk/new-home/heaven-sends-reversible-open-closed-sign.html |
No missäs näitä tuotteita/palveluita sitten myisi? Blogissa? Verkkokaupassa? Kivijalkakaupassa? Kivijalkakauppa on heti poissuljettu, jos toiminta on vasta pientä ja tulot vähäisiä. Entäs jos se kivijalka seisoo jo oman kotinsa kyljessä? Vaihtoehto tietysti saada tuotteillensa jälleenmyyjiä, jolloin itse ei tarvitse omistaa sitä kivijalkaa. Meneekö kaikki voitot sitten välikäden provikoihin? Tämä voisi tietysti olla täydentävä myyntitapa, mutta ehkä itse en laskeutuisi pelkästään tämän varaan näillä tuotteilla. Monesti näkee blogeihin perustettuja "verkkokauppoja", joissa esitellään tuotteet ja "ota yhteyttä sähköpostiini tilatessasi". Tämä on varmasti kaikkein vähiten alkupanosta kaipaava vaihtoehto, ja itsellänikin mattojen myynti on tapahtunut tähän malliin. Hyvä vaihtoehto varmaan ainakin alkuun lähteä näin kokeilemaan, muttei anna mielestäni niin ammattimaista kuvaa toiminnasta. Verkkokaupan perustus vaatii jo vähän tietoteknisiä taitoja, verkkokaupan ja jonkun maksujärjestelmän ostamista, näin karkeasti. Liittyyhän siihen muutakin. Käsittääkseni usea verkkokauppa ohjelma maksaa jonkun alkusumman ja käytöstä kuukausimaksun. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt väärin. Ja mitäs se maksutavan hankkiminen maksaa? Sekin varmaan jotain kuukausimaksuja. Tämä ei ole enää ilmainen, joten jotain tuloja olisi saatav, jotta kauppaa pyörittää, ja vielä pitäisi jäädä omaankin taskuun jotain.
No tässä nyt tämmöistä höpinää tällä kertaa. Ehkäpä jollain muullakin pyörii samanlaisia ajatuksia mielessä. Kommentoi ihmeessä, olisi kiva kuulla muidenkin ajatuksia ja kokemuksia aiheesta :).
Ja jottei mene liian tekstipainotteiseksi niin lisään tähän loppuun sneak peekin käsillä olevasta työstäni. Julkaisen siitä oman jutun kunhan saan valmiiksi :)
PS. Nukkupöllön blogissa on arvonta meneillään. Täällä pääsee osallistumaan :)
tiedätkö noista nimilapuista, ovatko ns. "laillisia" vai pitäisikö olla rekisteröity merkki?
VastaaPoistaaika hankalaa on itsensä käsityöllä elättää.
Kyllä mun käsittääkseni saa merkkejä töihinsä liittää. Myydäänhän näitä "rakkaudella tehty" ym merkkejäkin kaikkien käyttöön. Tietysti jos lähdet kopioimaan jonkun toisen merkkiä ja alat tekemään ns feikkikopioita toisen merkistä niin sehän on laitonta. Mutta omasta nimestä tai logosta saa kyllä teettää kangasmerkin ja laittaa sen tuotteisiinsa. Sehän on sen käsityön singeeraus, vähän sama kuin maalarin singeeraus maalauksensa kulmassa, käsityöhön vaan on vaikeampi alkaa mitään allekirjoituksia kirjoittamaan. Mutta jos ei sitä omaa "merkkiään" rekisteröi, se on vapailla markkinoilla ja joku toinen voi rekisteröidä sen saman nimen itselleen. Tällainen tilanne kävi eräällä vaateblogin pitäjällä ja hän vaihtoi tuotenimensä uuteen.
VastaaPoistaMielenkiintoista asiaa! Minua kovasti kiinnostaisi toiminimen perustus, mutta jännittää kirjanpito ja muut byrokraattiset asiat. Se on kuitenkin haaveena ollut jo pitkään. Verkkokaupat nykyään varmasti ovat ainakin suosiossa, eli ehkäpä se voisi olla sopiva paikka sinullekin?
VastaaPoistaKiitos jakamisesta. Käsitöiden tekeminen on ihanaa puuhaa. En koskaan ole ajatellut, että tienaisin sillä mitään, mutta täytyy ehkä alkaa harkita myös tätä vaihtoehtoa. Ehkä tutkin, mikä olisi hyvä ja luotettava laskutuspalvelu kevytyrittäjälle.
VastaaPoista