perjantai 30. tammikuuta 2015

Lanka loppuu kesken

Ajattelin koota tähän kuvalliset ohjeet eri tavoista jatkaa uudella langalla keskellä työtä. Esimerkkikuvissani virkkaan pylväitä ympyränä trikookuteella. Tavat toimivat samalla periaatteella muissakin silmukoissa, esim kiinteissä silmukoissa. Tapoja on varmasti monia muitakin, tässä nyt vain omat tapani. Toistaiseksi nämä tavat on ainakin käytössä pitäneet. Vaihdoksesta tulee sitä pitävämpi, mitä enemmän jättää pääteltävää lankaa. Kannattaa myös tehdä pylväistä (tai muista) silmukoista napakoita silloin, kun niiden alla kulkee pääteltävä lanka. Jos pylväs jää löysäksi, lanka voi lähteä löystymään helpommin. (Ps. kuvat saa isommaksi klikkaamalla, ne näkyvät aika pieninä muuten)

Tapa 1
Tätä tapaa käytän varmaan eniten. Se on huomaamaton ja helppo. Jos tätä tapaa käyttää, tarvitsee vain olla hereillä ajoissa, sillä lankaa täytyy olla vielä useampaan silmukkaan jäljellä. Joskus huomaan langanlopun vasta kun langanpätkä on jo kädessä ja silloin käytän jotain toista tapaa.

Kun lankaa on jäljellä vielä n. 10 silmukkaan, ota uusi lanka kulkemaan alemman kerroksen päälle-

Virkkaa pylväs niin, että uusi lanka jää alle.

Virkkaa vielä muutama pylväs ja vedä alla kulkevaa lankaa niin, että langanpää jää nätisti ekan pylvään alle piiloon.

Kun lankaa on jäljellä enää 10-20cm, vaihdetaan virkattavaa lankaa. Virkkaa pylväs viimeistä läpivetoa vaille valmiiksi.

Viimeiseen koukkaukseen otakin koukulle uusi lanka, joka on kulkenut pylväiden alla.

Jatka pylväitä uudella langalla, jätä vanhan langan loppu kulkemaan pylväiden sisään alemman kerroksen päälle.

Vaihdos on huomaamaton.
 Tapa 2
Tämäkin tapa on huomaamaton päälle päin. Tämä tapa on hyvä jos langanloppu tulee yllättäen.

Kun lankaa on jäljellä ~20 cm, ota koukku silmukasta ja vie se edellisten silmukoiden läpi, samaa reittiä, jota äsken vedit langan.


Taita uuden langan alusta ~20 cm päällekkäin ja vedä lenkki silmukoiden läpi.

Nyt sinulla on koukulla kaksi silmukkaa. Jätä molemmat langanpätkät edellisen kerroksen päälle ja jatka virkkausta normaalisti uudella langalla. Langanloput jäävät kulkemaan pylväiden sisään.

Kiristä langanpätkät muutaman pylvään jälkeen, jotta langanvaihdosta tulee napakka.
 Tapa 3, solmu
Solmusta olen kuullut sanottavan, ettei se kestä käytössä. Riippuu varmasti myös kohteesta, onko kyseessä käytössä oleva vaate vai esim kori. Itse käytän solmua harvemmin, varsinkin kuteella tehtäessä, koska solmusta tulee aika iso möykky.
Kun lankaa on taas vähän jäljellä, solmi uusi lanka tiukasti edellisen silmukan juureen. Jätä päättelylankaa taas ~20 cm.

Jätä langanpätkät taas kulkemaan pylväiden sisään. Solmu jää näkymään hieman ulospäin.
 Tapa 4
Tässä tavassa virkataan hetken aikaa kaksinkertaisella langalla. Tämä toimii ehkä paremmin ohuemmilla langoilla, sillä kuteessa paksuunnus näkyy helpommin ulospäin. Tätäkin tapaa käytän harvemmin.
Kun lankaa on jäljellä muutaman (tai muutaman lisää, aina varmempi) pylvään verran, ota taas koukku silmukasta ja vie se edellisten silmukoiden läpi.

Ota uusi langanpää koukulle ja vie se silmukoiden läpi. Jatka virkkausta nyt kahdella langalla. Aloita pylväs varoen, sillä lanka helposti vetäytyy perässä pois silmukoiden takaa.

Tämä tapa jää ulospäin näkyviin toisia paksumpina pylväinä, riippuu vähän kohteesta, haittaako se vai ei. Ongelmia tässä voi olla myös, että vanhan langan loppu jää huonoon paikkaan "töyhtöttämään". Silloin sen voi vetää esim. seuraavan/seuraavien pylväiden alle päättymään. Tämä on vähän kikkailua vaativaa, mutta periaatteessa onnistuu näinkin.

Toivottavasti näistä ohjeista oli jollekin apua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti