maanantai 15. syyskuuta 2014

Käsitöiden myyminen

Olen viime aikoina pohdiskellut käsityöharrastustani ja käsitöillä tienaamista. Virkkuutöitä tulee tehtyä yli oman tarpeen ja joissain haaveissani tekisin sitä työkseni. Toki sinne on pitkä matka. Mutta aiheen innoittamana olen ottanut selvää mm. käsityömyynnin verotuksesta ja se tuntuu olevan kovin suuri kiistan ja toisaalta taas kysymysten aihe. Tätä ajatusta tukee ainakin Facebook -ryhmissä käytävät kiivaat keskustelut aiheesta. Joku mainitsee käsityöverotuksen niin riita on valmis. Itsekin varmaan sohaisen muurahaispesään pohtiessani tätä ääneen.
   Näihin tietoihin olen itse päätynyt monien lähteiden perusteella (mm. vero.fi): kaikki tulot ilmoitetaan veroilmoitukseen, koska kaikesta tulosta maksetaan veroa. Ymmärtääkseni alle 1000€ vuosituloista ei tarvitse maksaa veroja, mutta käytännössä hyvin harvalla on niin vähän tuloja, sillä tuloiksi tähän lasketaan myös Kelan sosiaalietuudet. Esim. kotihoidontukea tulee vuodessa yli 7000 euroa, joten tuo 1000€ veroraja menee jo siinä yli. Toisin sanoen pienikin käsityön tai minkä tahansa uuden tavaran myynti on tuloveron alaista. Tämä tuntuu olevan monelle epäselvää, sillä ajatellaan, että jos en näistä käsitöistäni tienaa yli tonnia vuodessa, ei näistä edes tarvitse ilmoittaa tai maksaa veroa. Toinen juttu on sitten arvonlisävero, jossa tiettyä tulonlajia täytyy tulla yli 8000 (olikohan 8500€ tarkka raja), jonka jälkeen joutuu alvia maksamaan. Tämä tarkoitaa käsittääkseni sitä, että käsitöistä täytyy myydä vuodessa yli 8 tonnin edestä, jotta sitäkin joutuisi maksamaan. Joillan tuntuu olevan se ajatus, että alle tuon alv-rajan saa tienata verottomasti, ts. ei tiedetä tuosta tuloverosta. Oikeat luvut kannattaa tarkistaa verotoimistosta. Jos olen ymmärtänyt väärin, korjatkoon joku :)
   Toinen asia on sitten, halutaanko näitä veroja maksaa, tiesi niistä tai ei. Sellaisia lauseita näkee, kuten: "Olen maksanut ikäni veroja kaikesta, joten saan myydä näitä harrasteitani verottomasti" tai "Ei verottajaa kiinnosta minun vähäiset sukkatienestini". Ihan kuin rehellisellä veronmaksulla saa vastineeksi luvan epärehelliseen myyntiin. Ja joku jättää verot maksamatta, koska "ei sillä valtiontaloutta korjata, puuttuisivat eka yritysten veronkiertoon". Totta, mutta sekö oikeuttaa yksityisen veronkierron? Ja toisaalta pienistä peroista kasvaa suuri joki. Eikö ole jokaisen oikeus ja velvollisuus kantaa kortensa kekoon, varsinkin tässä taloustilanteessa? Toki jos myisin yhden sukkaparin muun kirppistavaran joukossa, en ehkä jaksaisi siitä verottajalle ilmoittaa. Sen 2 euron voiton voinee laskea kirppistulojen joukkoon. Mutta jos siinä kirppispöydällä on enempikin niitä käsitöitä niin miksei niistä voi sitten ilmoittaa? Itselleni syitä, miksi haluan verot maksaa on ensinäkin se, että laki käskee niin. Haluan pitää omantuntoni puhtaana sen suhteen. Toinen iso syy on se, etten halua syödä toisten leivästä. Joku ja aika monikin koittaa tienata leipänsä kädentöillään vielä verojenkin jälkeen, ja minä lähden kilpailemaan heidän asiakkaistaan alihinnoitetuilla tuotteilla, koska en maksa veroja, enkä nyt muutenkaan viitsi näistä mitään pyytää koska ihan harrastuksena näitä ilokseni teen. Harmittaa kommentit "pitää sitten lopettaa tekeminen jossei näitä saa myydä". Ai ei voi enää kutoa, jos ei saa niitä verottomasti kaupata myyjäisissä? Niitähän voi lahjoittaa ilmaiseksi hyväntekeväisyysjärjestöille, sairaaloihin ym. jos ei jaksa veroista huolehtia. Ihan kuin koko käsityöharrastus riippuu siitä myynnistä - ja verottomasta myynnistä nimenomaan. Noh tulipa sepostus, mutta piti päästä purkautumaan aiheesta. Enkä ole mikään kateellinen kyttä, joka laskeskelee, kuka maksaa veronsa ja kuka ei (tuntuu, että joka näistä veroista paasaa, on sellainen). Mutta tässä omat ajatukseni asiasta, koska se on minullekin tullut ajankohtaiseksi.
   
   Loppukevennykseksi vielä viikonlopun touhuja. Suunnittelin omia virkkuumalleja, ja seuraavana niitä voisi kokeilla soveltaa valmiisin töihin. Ja vaikka jotain ohjetta väsäillä jostain. Nämä siis vasta kokeilutilkkuja. Tosin päällimmäisenä ei ole oma mallini, kunhan tein yhden isoäidinneliönkin :).


1 kommentti:

  1. Ihanat virkkaukset kuvassa. Meidän tuttu myös on suunnitellut käsitöiden myyntiä. Hän on kovin lahjakas, itse sain juuri pannualuset joululahjaksi viime vuonna. Laskutuspalvelua hän on miettinyt, eli he hoitavat nuo byrokraattiset osa-alueet hänen puolestaan. https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/mika-on-kevytyrittajan-laskutuspalvelu

    VastaaPoista