maanantai 6. helmikuuta 2017

KIDE-matto

Edellisestä matosta onkin aikaa, ja vihdoin sain valmiiksi tämän käytävämaton, joka välillä odotteli kaapissa lisämateriaalia. Ajatus oli lähteä suunnittelemaan jotain suorakaiteen mallista mattoa kirjovirkkaus-tekniikalla. Aikaisemmin olen tehnyt suorakaiteenmuotoisen maton paloja yhdistelemällä. Luonnostelin kuvion ja näin sen silmissäni valko-sinapinkeltaisena. Noh, kaupasta ei juuri silloin sattunut löytymään sinappia ontelokudetta, joten se vaihtui vaaleanharmaaseen. Tuli tästä ihan kiva näinkin :) Matto on siis virkattu ontelokuteesta koukulla 9 ja kudetta meni kaikkiaan 6 vyyhtiä, 4 harmaata ja 2 valkoista. Matolle tuli kokoa 90cmx210cm. Oli muuten ensimmäinen ontelokudekokeiluni, ihan positiivinen sellainen. Olin kuvitellut, että kudetta on jotenkin raskasta virkatta eikä se jousta yhtään, mutta ihan mukavahan tuota oli tehdä. Tällaisessa kirjovirkkauksessa käyttäisin nimenomaan ontelo- ym kudetta, joissa ei ole paksuusvaihtelua.
KIDE-matto

Virkkaa 62 ketjusilmukkaa (tai 16 jaollinen määrä miinus 2 silmukkaa). Käännä työ ja aloita virkkaamaan kaavion mukaan kirjovirkkausta pylväillä. Aloitin kerroksen suoraan pylväällä, mutta ensimmäisen pylvään voi myös korvata kolmella ketjusilmukalla (alempana videolla näkyy aloitus pylväällä). Etene kaaviota edestakaisin alhaalta ylös. Kuljeta eriväristä kudetta pylväsrivin sisällä ja kiristä usein, jottei se ala kupruilemaan pylväiden välistä näkyviin. Kun matolla on tarpeeksi pituutta, tee vielä pohjavärillä yksi piilosilmukkakerros, ennenkuin päättelet työn. 


Vinkki! Kuviosta saa selkeämmän näköisen muutamalla pikku kikalla :) Virkkaa pylväs tuolta nuolen osoittamasta raosta molemmilla kerroksilla, jolloin kuvio kaartuu ns poispäin koukusta, sekä tuolla "mäenhuipulla" kuvan osoittamissa kohdissa. Viimeinen kuva on hieman harhaanjohtava, sillä keskimmäinen rivi virkataan nurjalta puolelta, ja silloin koukusta poispäin kaartuva reuna on tuo viereinen reuna.Ja pitkästä aikaa videotutoriaalia :) Olen tehnyt aikaisemmin tutoriaalin kirjovirkkauksesta kiinteilläsilmukoilla, mutta ajattelin, että voisi olla paikallaan tehdä erikseen pylväistä. Videolla näkyy myös kerroksen aloittaminen suoraan pylväällä. Kuvanlaadulla ei voi kehuskella, mutta josko ajaisi asiansa kuitenkin :)
6 kommenttia:

  1. Nyt kyllä tekisi mieli tehdä tälläisiä parikin kappaletta, koska makuuhuone on vailla mattoja. Mutta se on vailla mattoja, koska mielessä on luomulaatuiset matot...joten osaatko sanoa myydäänkö ontelokudetta luomuna missään?

    VastaaPoista
  2. En kyllä ole kuullut luomukuteesta. Tämä kude on virallisesti eko ontelokude ja se sisältää 80-100% kierrätyspuuvillaa myyjästä riippuen ja mahdolliset loput akryyliä. Mutta ei ilmeisestikään luomua kun sitä ei mainita.

    VastaaPoista
  3. Upea matto ja kuviokin on aivan ihana. Olisi halunnut tietää, kuinka paljon käytit kudetta grammoissa?

    VastaaPoista