maanantai 15. helmikuuta 2016

Pitsimatto #2Viikonloppuna valmistui vaihteeksi yksi matto. Oikeastaan tämä oli aika päähänpistomainen projekti (voiko niin sanoa? :D). Törmäsin Pinterestissä kauniiseen virkattuun mattoon ja siitä se idea lähti. Matosta tuli vielä aika saman sävyinen kun alkuperäinen oli, se oli tosin sattumaa. Tämä kude on ollut säilössä pitkän aikaa, välillä ollut jo täysikokoinen matto ja sitten taas kerillä. Tässä linkki alkuperäiseen kuvaan. Matto olisi ollut kaunis isompanakin, mutta kudetta ei tämän isompaan riittänyt. Tästä matosta tuli 133cm halkaisijaltaan, paksulla trikookuteella kympin koukulla. Tarkkaa määrää kuteelle en muista, veikkaisin että 4-5 kiloa. Tästä tuli sen verran mieleinen, etten tällä kertaa pistä purkuun. Probleema on nyt mihin sen sijoittaisi.. Ehkä sille joku paikka löytyy :)
Koska aikaisempi pitsimatto-ohje oli tykätty, ajattelin tästäkin rustata jonkunnäköisen ohjeen. Pahoittelen ohjeen laatua, toivottavasti siitä saa selvän. Ohje on piirretty lahjapaperille (:D) koska A4 ei riittänyt ja sen takia piirtojälki oli vaikea saada kameralle. Skannerikin voisi olla kiva... Tässäkin ohjeessa on pieni huomio: uloimmassa pylväsrivissä (eli 4. kerros ulkoreunasta) lisäyksiä tulee joka 15. pylvääseen. Jätä kuitenkin kahdessa lisäyskohdassa lisäys tekemättä, jotta reunakuvio menee tasan.


25 kommenttia:

 1. Tein ohuemmasta, luonnonvalkoisesta trikookuteesta koukulla 8 ja halkaisijaksi tuli 125 cm. Mallista on kovasti tykätty ja linkkiä tähän postaukseesi on saanut kyllä jakaa:D

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla! :) Tässä olen tosiaan käyttänyt paksua kudetta. Niin se kuteen paksuus vaikuttaa lopulliseen kokoon. Jos tästä tiettyä kokoa haluaisi, noita pylväskerroksia voisi lisätä tai sitten jatkaa samalla kuviolla mattoa isommaksi. :)

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitos hyvästä ohjeesta, tein mustan pöytäliinan nelosen koukulla ja hieno tuli!!!

  VastaaPoista
 4. Kivalta kuulostaa :) Tämähän tosiaan käy pöytäliinaksikin, pitäisköhän itsekin kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Kivalta kuulostaa :) Tämähän tosiaan käy pöytäliinaksikin, pitäisköhän itsekin kokeilla :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä mallista! Täällä matto valmistumassa. Ajatuksena tehdä vielä yksi kierros kuvioita lisää. Osaatko heti sanoa/laskea, miten jätän silmukoita lisäämättä? Nyt pää ei toimi :) Kiitos

  VastaaPoista
 7. Hei, kiva kuulla :) Laskeskelin tuosta kuvasta ja ekan kerroksen tuohon kuvion jatkoksi voisi tehdä varmaan samalla tavalla kuin aikaisemmassa kuviossa tai lisätä aina noihin pidempiin ketjusilmukkakaariin yksi ketjusilmukka lisää jos tuntuu että tarvitsee. Sen jälkeen lähtisin kokeilemaan ensimmäistä pylväskerrosta 252 pylväällä. Eli neljäntoista "terälehden" kohdalle tulisi 13 pylvästä ja viiden terälehden kohdalle taas 14, jos oikein laskin. Eli sekin näyttäisi alkavan samaan tapaan kuin aikaisemmassa kuviossa. Lopuilla pylväskerroksilla lisäisin aina 12 pylvästä per kerros eli esim tokalla pylväskerroksella tulisi lisäys joka 21. pylvään kohdalle (jos taas oikein laskin) jne. Pitsireunuksen voinee tehdä samalla tavalla kuin alemmassa, tai venyttämällä aina yksi "terälehti" 12 pylvään matkalle, kun alemmassa se on 10 pylvään matkalla. Kokeilemalla selviää parhaiten, sitä en osaa tässä laskemalla sanoa miten se asettuu. Mutta toivottavasti tästä oli apua ja sait jotain selvää tekstistäni :D Kysy, jos jäi epäselvyyksiä :) virkkauksen iloa! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos mallikuvasta, tein ja tuli kaunis.

  VastaaPoista
 9. Hieno matto, täytyy kokeilla itsekin. Linkki alkuperäiseen kuvaan ei toimi, minkälainen se oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei toimi näköjään, alkuperäinen kuva tai sivu ei ilmeisesti ole enää olemassa? Se oli erinäköinen ja isompi, pitsikuvion muotoa olen jäljitellyt siitä kuvasta.

   Poista
 10. Kiitos ihanasta ohjeesta. Tein valkoisella kuteella ohjeellasi maton tyttären huoneeseen, tuli kaunis <3 Laitan kuvan siitä blogiini: http://kivitasku-aarteita.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Kaunis tuli :) Tämä on nätti kyllä valkoisena :)

  VastaaPoista
 12. Hei! Valaisisitko vasta alkanutta että mitä V:t meinaa? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on tehty kaksi pylvästä samaan silmukkaan, eli ensin teet yhden ja seuraavaksi teet toisen pylvään samaan kohtaan :)

   Poista
 13. Obrigada pelo gráfico, fiz o meu. Está no meu instagram. Abraço, Nil

  (Kiitos kaavion tein omani. Se on minun Instagram. Hug, Nil)
  https://www.instagram.com/linhasarteiras/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey! Its nice that you have found my blog! I visited on your instagram, beautiful rug :)

   Poista
 14. Kiitos kauniista ohjeesta! Just aloitin joulunpunaisesta Novitan kuteesta. Katsotaan kuinka suuri siitä tulee. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tulee varmaankin pienempi, koska tässä on ollut käytössä paksu trikookude. Mattoahan voi toki jatkaakin samaan tyyliin jos haluaa isomman :) Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 15. kiitos kauniista ja selkeästä ohjeesta ��... tein ontelokuteesta ekan mattoni -pienemmän, mutta sekin onnistui hyvin lopettamalla ekaan piparkakkukuvioon...mahtava sivusto sinulla!!

  VastaaPoista
 16. kiitos täältäkin päin hyvästä ja kauniista ohjeesta: vuosikymmenten virkkaustauon jälkeen aloitin tästä matosta...tein sen WC:hen, joten lopetin ekaan piparkakkureunukseen....aion tehdä näitä vielä lisää, kaunein löytämäni ohje ja kaavapiirros oli minulle mukava tapa lukea ohjetta...suuri kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet innostunut ohjeesta! Mukavia virkkaushetkiä sinulle :)

   Poista
 17. Ihanan näköinen matto ja selkeät ohjeet :) teenkö kuitenkin jotain väärin vai onko vain liian paksu kude kun matosta tulee "kiero".. saako jotenkin korjattua?

  VastaaPoista
 18. Niin sievä matto! Itse olen vasta aloittelija ja yhden helpon maton virkannut. Ohje vaikuttaa mukavan selkeältä, joten pakko päästä kokeilemaan! Mutta ihan niinkin tyhmä kysymys, kuin montako ketjusilmukkaa virkkaan tuohon ihan aloitus ympyrään?

  VastaaPoista