keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Vauvan pipo ja tumput

Neuloin pipon ja tumput vastasyntyneen kokoa. Ajattelin, että neulomalla saa pehmeämmän lopputuloksen, kun lankana oli Dropsin paksuhkoa puuvillalankaa. Virkkaamalla olisi tullut turhan "kova" pinta. Lähdin ihan mututuntumalla neulomaan lakin kärjestä alaspäin. Lisäyksiä tein 4/kierros joka toisella kierroksella ja tästä tuli tällainen "hiippa"-mallinen. Useammalla lisäyksellä olisi saanut pyöreämmän laen, mutta ihan hauska näinkin. Reunaan tein resorireunan 1o, 1n. Toivottavasti pipo on sopivaa kokoa :) Tumput on yksinkertaiset peukalottomat. Ne taas aloitin varren joustinneuleesta ja loppuun sädekavennukset, kun pituutta oli tarpeeksi. Ihan kelvolliset tuli, vaikken mikään neulojamestari olekaan :D








Tällä hetkellä on innostuksena puuvillalangat ja pienet pitsiliinat niistä. Näille pitäisi vielä keksiä käyttöäkin :D

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Virkattu räsymatto

Ostin taannoin kudealesta vaaleanpunaisen eri sävyjä kudetta ja ajattelin niitä yhdistää johonkin työhön. Kuteissa oli paljon paksuusvaihteluita ja lyhyempiä pätkiä, ja ajatuksiin tuli tehdä räsymattomeiningillä pikkumatto vessaan. Ei siis turhan tarkkaa nipotusta epätasaisista reunoista ja paksuusvaihteluista, vaan annoin vaan mennä :)  Tähän on tosiaan hyvä käyttää pieniäkin kudekeriä, koska väri vaihtuu niin tiuhaan kuitenkin.


Aluksi virkkaa ketjusilmukkaketjua maton leveyden verran (huomioi, että ketju hieman venyy toisen kerroksen tullessa päälle, joten silmukkaketju kannattaa jättää hieman lyhyemmäksi kun aiottu maton leveys). Katso, että silmukoita tulee parillinen määrä. Nouse toiselle kerrokselle vielä yhdellä ketjusilmukalla ja käännä työ. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan yksi kiinteäsilmukka ja nouse taas rivin lopussa uudelle kerrokselle. Tee Ensimmäiseen ks:ään yksi kiinteäsilmukka. Tee yksi ketjusilmukka, jätä väliin seuraava ks ja tee taas ks seuraavaan ks:ään. Tee taas kjs, jätä väliin seuraava ks ja tee ks seuraavaan ks:ään. Jatka kerros loppuun näin. Viimeisen ketjusilmukan tilalle tulee kiinteäsilmukka. Kierros siis päättyy kahteen peräkkäiseen kiinteään silmukkaan. Nouse taas ketjusilmukalla ylös ja tee ks ensimmäiseen silmukkaan. Tee kjs ja tee kiinteä silmukka edellisen kerroksen ketjusilmukan ympärille. Tee taas kjs ja taas ks edelliskerroksen kjs:än ympärille. Käytännösssä kiinteätsilmukat ja ketjusilmukat tulevat limittäin edelliskerroksen silmukoiden kanssa. Tämän kerroksen jälkeen vaihdoin lankaa ja tästä eteenpäin tein aina kaksi riviä yhdellä värillä ja langan vaihto. Tee matosta halutun mittainen. Lopuksi virkkaa vielä kerros kiinteitäsilmukoita ja päättele työstä kaikki langat. Halutessasi vielä enempi räsymattoa tähän mattoon, solmi molempiin päihin kuteenpätkiä ja pätki ne lopuksi samanmittaisiksi :)


Koitin vaihdella värejä mahdollisimman sekalaisesti, jotta tulos olisi hyvin satunnainen. Toki voit sommitella mattoon jonkun raitakuvion, lisätä tai vähentää raitojen määrää tai tehdä ihan yksivärisenä tällä mallilla. Kokoa on myös helppo muuttaa, sopii vaikka pitkäksi käytävämatoksi :) Tämä matto tuli meidän pikkuiseen vessaan, ja kokokin on sen mukainen.


Kudetta jäi vielä reilusti käyttämättä. Jos niistä vaikka samaan sarjaan saisi jotain vessakoreja :)


keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Kohokuvioiset villasukat


Täällä kevät rinnassa neulotaan villasukkia :D Itse käytän villasukkia lähestulkoon ympäri vuoden, joten kai niitä voi tehdäkin ympäri vuoden ;) Vastikään neuloin pitkästä aikaa villasukat, ja toiset tuli tehtyä näköjään samassa imussa :D Uusimmassa (vai toiseksi-uusimmassa?) Suuri käsityö -lehdessä oli taitava tekijä, ja hän oli tehnyt villasukat monivärisestä langasta neulomalla aina nurin tietyn väriset silmukat. Tekniikka vaikutti hauskalta ja halusin itsekin päästä kokeilemaan. Langaksi valkkasin Novitan 7-veljestä polariksen iltamyöhän. Tarkoitus oli siis saada lanka, jossa väri vaihtuu epätasaisesti, ei mitään ns raitasukkalankaa. Tässä langassa tuo pinkki pompsahti myös kivasti tummempien värien seasta ja se pääsikin nurin-silmukoiksi.


Malli on periaatteessa perussukan. Varteen neuloin 1o, 1n joustinta. Sen jälkeen muuten sileää neuletta, muttta kaikki puikolla olevat pinkit silmukat neuloin nurin, jolloin ne nousevat korostettuina pintaan. Esim. täältä löytyy Novitan perusvillasukkaohje, josta saa silmukkamäärät sukkaan. Neuloessa pysyi hyvin mielenkiinto yllä kohokuvien muodostumista seuratessa :)


Näistä tuli kivan pirtsakat räikeine väreineen :)








Kesä kesä tulee.. :)

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Pieni pitsimatto



Kälylläni oli valmistujaiset ja ajattelin virkata osaksi lahjaa pienen maton. Ajatuksena oli joku simppeli pitsimatto. Mallista tulikin hyvin yksinkertainen, mutta siinä on kuitenkin pitsimaton tuntu. Helppo virkattava myös aloittelijoille :)

 En muistanut mitata valmiin maton kokoa, mutta metrin, ehkä hieman vajaan, veikkaisin halkaisijaksi. Materiaalina taas tämä paksu pehmeä trikookude ja koukku 10mm. Malli on sinällään niin yksinkertainen, että kokoa on helppo jatkaa isommaksikin. Reunakuvio on neljällä silmukalla jaollinen, joten se on helppo istuttaa lopuksi reunalle. Alla on ohjekaavio. Tarkoitus on lisätä kaaviosta PDF-tiedosto sivulleni Ravelryyn, kun sellainenkin on nykyään olemassa (kiitos miehelle vaan :D).









Hyvää kesänodotusta kaikille :)

tiistai 9. toukokuuta 2017

Pitsiset villasukat



Joskus harvakseltaan iskee innostus neuloa. Viimeaikoina on tehnyt mieli kutoa villasukat ja nyt ne sitten tein :) Halusin jotain haastetta perusvillasukkiin ja etsin netistä jonkun kivan pitsineuleisen sukkaohjeen. Iskin silmäni erään blogin sukkiin. Tässä linkki ohjeeseen. En nyt tiedä näyttääkö nämä niin kivoilta tummanruskeana.. Kuvio olisi tullut varmaan paremmin edukseen vaaleissa väreissä, mutta toivottavasti kelpaavat äidilleni. Nämä siis menossa äitienpäivälahjaksi :)



Testissä oli myös ekaa kertaa bambuiset neulepuikot, jotka olen joskus tilaajalahjana saanut. Alun jähmeyden jälkeen pidin näistä. Jotenkin mukavaa vaihtelua niihin ainaisiin metallisiin peruspuikkoihin :D




Puikoilla on tulossa toisetkin sukat. Saa nähdä riittääkö into vielä niihinkin, vai lopahtaako innostus kesken :D